ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
برگزاری چهارمین کنفرانس ملی اویونیک
گزارش چهارمین کنفرانس ملی اویونیک
چهارمین دوره کنفرانس ملی اویونیک ایران با هماهنگی سازمان صنایع هوایی در ۱۳ و ۱۴ آذر ماه 1398 در دانشگاه صنعتی اصفهان و به میزبانی پژوهشکده اویونیک برگزار شد.
این کنفرانس با هدف ارتقاء جایگاه علمی و صنعتی کشور جمهوری اسلامی ایران در حوزه مهندسی برق و الکترونیک هوانوردی و به منظور افزایش ارتباطات پژوهشگران حوزه دانشگاه و متخصصین صنعتی کشور برای همگرایی بیشتر در فعالیتهای علمی، پژوهشی و صنعتی برپا شد. در این کنفرانس ضمن شناسایی نیازها، چالشها و ارائه آخرین دستاوردهای علمی و صنعتی این حوزه، پنلها و کارگاههای تخصصی در زمینههای مرتبط برگزار شد. همچنین در حاشیه این کنفرانس، نمایشگاهی از آخرین دستاوردهای شرکتهای فعال در حوزه اویونیک برقرار شد.
شایان ذکر است، چهارمین کنفرانس ملی اویونیک و ششمین کنفرانس رادار و سامانههای مراقبتی ایران به طور همزمان با هدف فراهم نمودن بستری مناسب جهت گردهمایی متخصصان، دانشمندان و صاحبان صنایع در این حوزهها برگزار شد. اما در اینجا به طور خاص گزارشی از روند برگزاری چهارمین کنفرانس ملی اویونیک ارائه میشود.
از جمله موضوعاتی که به عنوان محورهای اصلی کنفرانس مطرح شد میتوان به موارد زیر اشاره کرد که در این خصوص دانشجویان، اساتید و صاحبان صنایع مقالاتی ارائه دادند و پس از بررسی در کمیته علمی کنفرانس نتایج به شرکتکنندگان ابلاغ و اطلاع داده شد.
- سامانههای مخابراتی، ناوبری و نظارتی (CNS)
- مدیریت و کنترل پرواز (FMS)
- اویونیک ماژولار یکپارچه (IMA)
- فناوری طراحی کابین خلبان
- پرندههای بدون سرنشین (UAS)
- مدیریت ترافیک هوایی (ATM)
- تضمین کیفیت و طراحی
- سیاستگذاری و مدیریت راهبردی در اویونیک
مراسم افتتاحیه کنفرانس
در افتتاحیه چهارمین کنفرانس ملی اویونیک و ششمین کنفرانس رادار و سامانههای مراقبتی ایران، جناب آقای دکتر ابطحی، ریاست دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان اولین سخنران ضمن تشکر و قدردانی از حضور شرکتکنندگان، اساتید دانشگاه، حامیان کنفرانس و دانشجویان مطالبی را در خصوص جایگاه دانشگاه صنعتی اصفهان و ارتباط آن با صنعت ارائه کردند.
دکتر ابطحی با بیان اینکه دانشگاه صنعتی اصفهان براساس دستهبندی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری یک دانشگاه فراملی با ماموریت اثربخشی ملی و بین المللی است، آیندهنگری و توجه به نیازهای آتی کشور را از مهمترین ویژگیهای این دانشگاه برشمرد.
ایشان با اشاره به ناشناخته بودن اهمیت راهبردی اویونیک در کشور افزود: «خوشبختانه امروز ما شاهد انتشار منظم نشریه اویونیک و ایجاد دوره کارشناسی ارشد در این رشته هستیم و اینک نیز شاهد برگزاری چهارمین کنفرانس ملی اویونیک میباشیم.»
دکتر ابطحی تسلط دانشگاه به مفاهیم نوآوری و فناوری را دومین ویژگی کلیدی و مهم دانشگاه دانست. تشکیل دفتر انتقال فناوری (TTO) به عنوان اولین دانشگاهها، فعال بودن کمیته مالکیت فکری دانشگاه، شکلگیری واحدها و هستههای فناوری در دانشگاه، وجود شرکتهای دانش بنیان بسیار فعال در مرکز رشد دانشگاه از مواردی است که تحقق این ویژگی را در دانشگاه به اثبات میرساند.
رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان، انسجام و روحیه کار گروهی و توجه به آزمایشگاههای تحقیقاتی و خط پژوهشی را ازجمله ویژگیهای قابل توجه در دانشگاه دانست و ادامه داد: «این دانشگاه یک ساختار منسجم و سیستماتیک دارد و خود را ملزم به تضمین محصولاتش میداند.»
دکتر ابطحی با بیان لزوم توجه به مزیتهای دانشگاه و تقویت آنها بیان کرد، تصمیمگیری به موقع در حوزههای مختلف فناوری و پاسخ بهموقع به آیندهنگری در این حوزه در دانشگاه برای استفاده حداکثری از توانمندیهای مختلف ضروری است.
در ادامه دکتر مدرسهاشمی رئیس چهارمین کنفرانس ملی اویونیک و ششمین کنفرانس رادار و سامانههای مراقبتی ایران، ضمن اشاره به پیشرفتهای بسیار خوب کشور در رادار، این حوزه را یک عرصه استراتژیک و راهبردی در کشور دانست و در ادامه افزود: «اگر در این بخش اتفاقات خوبی رخ دهد، تاثیر آن منحصر به حوزه رادار نخواهد ماند. همانطور که در سراسر دنیا وقتی که یک فناوری در بستر نظامی شکل میگیرد، سرریز تحقیقات آن در بقیه قسمتهای غیرنظامی نیز پیشرفتهایی به وجود میآورد و ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.»
آقای دکتر با با اشاره به تاخیر زیاد آغاز به کار حوزه اویونیک نسبت به رادار در کشور گفت: «گرچه فعالیتهای خوبی در زمینه اویونیک انجام گرفته است، اما راه طولانی باید طی شود. خوشبختانه مجموعههای زیادی به وجود آمده است و در دانشگاه صنعتی اصفهان نیز پژوهشکده اویونیک در حین طرح بزرگ ساخت هواپیمای ۱۵۰ نفره شکل گرفته و فعالیتهای خوبی نیز تاکنون داشته است که این نیز میتواند تجربهی بسیار خوبی از ارتباط بین دانشگاه و صنعت باشد.»
وی ارائه مقالات، دو کارگاه آموزشی، میزگرد و نمایشگاه دستاوردهای صنایع، دانشگاهها و شرکتها را از جمله برنامههای چهارمین کنفرانس ایران برشمرد و افزود: تعداد مقالات ارائه شده به چهارمین کنفرانس ملی اویونیک 57 مقاله بوده است که کمیته علمی از این میان تعداد ۳۳ مقاله را برای ارائه در این کنفرانس پذیرفته است. تبادل نظر صاحب نظران از مهمترین اهداف ما از برگزاری کنفرانس است و امیدواریم از آخرین دستاوردهایی که محققان در کشور به دست آوردهاند بهرهمند شویم.
در آخر نیز دکتر مدرسهاشمی، از دکتر نایبی دبیر کمیته دائمی، دکتر ابطحی و معاونین ایشان، کمیته علمی و کمیته اجرایی هر دو کنفرانس، حامیان و همه کسانی که به برپایی این کنفرانس کمک کردند، تشکر و قدردانی نمود.
با آغاز کار چهارمین کنفرانس ملی اویونیک ارائه مقالات در دو نوبت صبح و عصر انجام شد. همچنین در حاشیه این رویداد بزرگ علمی کارگاهای آموزشی و نمایشگاه دستاوردها و یافتههای نوین صنایع الکترونیک هوانوردی کشور توسط مراکز پژوهشی دانشگاهی، دستگاههای مرتبط و شرکتهای صنعتی و دانشبنیان برگزار شد.
میزگرد اویونیک با موضوع «چالشهای بومیسازی در صنعت اویونیک»
طبق برنامهریزیهای از قبل تعیین شده کنفرانس اویونیک، در روز پنجشنبه و در تاریخ 14 آذرماه 1398 میزگردی تحت عنوان «چالشهای بومیسازی در صنعت اویونیک» با حضور جمعی از اساتید بزرگ در این حوزه همچون دکتر غفارینیا رئیس محترم پژوهشکده اویونیک، مهندس علیخانی رئیس محترم کارگروه هوایی موسسه تحقیقاتی صنایع دفاعی، امیر سرتیپ دوم افشین خواجهفرد معاون محترم اجرایی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، مهندس علوی سیرت رئیس محترم صنعت اویونیک هسا، مهندس معمار مدیر محترم بومیسازی صنایع هوایی قدس، مهندس نجاتبخش مدیرعامل محترم شرکت دانش بنیان پرتوسازان سپاهان برگزار شد.
در ابتدای این جلسه، آقای دکتر غفارینیا، رئیس پژوهشکده اویونیک دانشگاه صنعتی اصفهان، در مورد اهمیت و لزوم بومیسازی و تولید داخل و همچنین شرایط مورد نیاز برای ورود به این مبحث توضیحاتی ارائه کردند. بنابر نظر ایشان، «لازمه بومیسازی در یک کشور، حاکم بودن فرهنگ بومیسازی است و میبایست عزم جدی در این مورد وجود داشته باشد؛ همچنین برای بومیسازی در یک کشور باید منابع کافی مالی و انسانی در اختیار باشد و توجیه کافی نیز برای وارد شدن به این موضوع نیز وجود داشته باشد. ایشان در ادامه افزودند، خوشبختانه در کشور ایران در هر سه مورداشاره شده، وضعیت و شرایط خوبی حاکم است؛ از نظر فرهنگ می توان گفت سالهای زیادی است که بومیسازی و تولید داخل مدنظر مسئولین کشور و به طور خاص مقام معظم رهبری است؛ از نظر منابع نیز جایگاه ممتازی در دنیا و از نظر کمیت و کیفیت مهندسانی که هرساله تربیت و وارد بازار کار میشوند، داراست؛ در وضعیت به نسبت خوبی از نظر منابع مالی است.
از منظر توجیه بومیسازی در مورد مسئله خاص اویونیک، به دلیل تحریمها و جایگاه راهبردی که اویونیک دارد، می توان گفت تولید داخل در این موضوع توجیه مضاعفی دارد؛ بنابراین میتوان گفت در مجموع شرایط خوبی برای بومیسازی در کشورمان حاکم است و در این مورد موفقیتها و دستاوردهایی حاصل شده است که بخش کوچکی از آنها در نمایشگاه جانبی کنفرانس قابل مشاهده است. اما با وجود پیشرفتها ممکن است نقد یا گلایههایی از طرف فعالان این حوزه بیان شود و به همین دلیل نیاز فراوانی برای صحبت در این حوزه و تبادل افکار وجود دارد تا بتوان بومیسازی را هم از نظر سرعت و هم از نظر سطح کاری که میتوان انجام داد، تقویت کرد.»
رئیس محترم پژوهشکده اویونیک در ادامه اضافه کرد: «این میزگرد با حضور مدیران برجسته کشور تشکیل شده است تا هرکدام از اساتید، چالشهای بومیسازی در صنعت اویونیک را از دیدگاه خود بررسی و اظهار نظر بفرمایند.»
برای مطالعه بیشتر این بخش میتوانید نسخه شماره 39 مجله اویونیک را در بخش آرشیو مجله اویونیک دانلود کنید.
مراسم اختتامیه کنفرانس
طبق معمول تمامی کنفرانسها، آخرین برنامه اختتامیه بود که در زمان تعیین شده، اجرا شد. در این برنامه دکتر نجفی، دبیر چهارمین کنفرانس ملی اویونیک، گزارشی در مورد برنامههای کنفرانس ارائه کرد و از دستاندرکاران تشکر و قدردانی به عمل آورد. پس از آن گزارشی به شرح زیر در مورد روند برگزاری کنفرانس ارائه کرد.
مجموعه مقالات کنفرانس اویونیک 57 مقاله بوده که از این مجموع 40 درصد آن دانشگاهی و 60 درصد آن صنعتی بوده است. این تعداد مقاله در تاریخ 30ام مهرماه با حضور 43 نفر کمیته علمی از دانشگاه و صنعت در یک روز مورد داوری قرار گرفت و تعداد 32 مقاله انتخاب شد و علاوه بر آن یک مقاله invited، در این کنفرانس ارائه شد.
دکتر نجفی همچنین با اشاره به این موضوع که تنها در این کنفرانس مقالات در چهار محور از نه محور تعیین شده بوده است (چهار محور سامانههای مخابراتی، اویونیک ماژولار یکپارچه، مدیریت ترافیک هوایی و سامانههای مخابراتی)، به دوستان دانشگاهی و صنعت تذکر داد که اگر نیاز کشور روی محورهای دیگر هم است، میبایست همت و سرمایهگذاری بیشتری در این زمینه انجام پذیرد.
کمک به توسعه کشور با برگزاری کنفرانس از دیگر نکاتی بود که دکتر نجفی به آن اشاره کرد و ادامه داد: «برخی از مقالات دانشجویی که در دومین کنفرانس اویونیک ارائه شده است، در چهارمین کنفرانس به محصولات صنعتی تبدیل شدند که در نمایشگاه جانبی قابل مشاهده است و کنفرانس سال 93 منجر به تولید این محصولات شده است.»
در انتهای برنامه نیز از ارائهدهندگان کارگاه، حامیان کنفرانس و همچنین شرکتکنندگان در نمایشگاه جانبی با اهدای هدایایی قدردانی به عمل آمد. در ادامه با معرفی مقالات برتر در بخش دانشجویی و صنعتی، از نویسندگان آنها با اهدای جوایزی تقدیر شد.