پلتفرم دیجیتالی Skywise

نمی‌توان به طور دقیق گفت تصور لئوناردو داوینچی در هنگام طراحی اولین وسیله پرنده از آینده هواپیماها چه بوده است، اما قطعا می‌دانسته است که این آخرین طراحی یک وسیله برای پرواز نخواهد بود. او اطلاع داشته است که بسیاری از دانشمندان و علاقه‌مندان طرح او را تکمیل خواهند کرد و روزی فرا می‌رسد که انسان آسمان آبی را به سلطه خود در خواهد آورد. صنعت هوانوردی از آن زمان تاکنون یک روند تکاملی را طی کرده است و امروزه شاهد هواپیماهایی با بیش از 20 ساعت مداومت پروازی هستیم. در واقع استفاده از تجربه‌های گذشته و رفع نقص‌ها باعث شده است امروزه حمل‌ونقل هوایی در سطح ایمنی بسیار بالایی قرار داشته باشد.

تصور کنید اگر اکوسیستم هوانوردی به همان اندازه وسعت آسمان باز بود، به چه چیزهایی می‌توانستیم دست پیدا کنیم؟ هر روزه هواپیماها مقدار قابل توجهی داده تولید می‌کنند اما تاریخچه هر کدام به صورت جداگانه ثبت می‌شود. در حالیکه اگر همه این اطلاعات در یک مکان ترکیب شوند، چشم‌اندازی جدید را منجر خواهند شد که می‌تواند تجربه پرواز را به طور قابل توجهی بهبود ببخشد. جالب است بدانید یک هواپیمای A350 به طور متوسط در یک پرواز عادی خود حدود 800 گیگابایت داده را تولید می‌کند. جمع‌آوری این داده‌ها از سراسر جهان و تحلیل آن‌ها می‌تواند گامی بلند در جهت اهداف اصلی صنعت هوایی (ایمنی بالاتر، هزینه و مصرف سوخت کمتر) باشد.

در پی دستیابی به این هدف ایرباس از فناوری جدید خود در نمایشگاه هوایی پاریس 2017 رونمایی کرد. این فناوری یک پلتفرم دیجیتالی باز است که ایرباس با همکاری شرکت Palantir Technologies که یکی از پیشگامان ادغام و ‌تحلیل داده‌ها است، برای صنعت هوانوردی توسعه داده است. ترکیب تخصص‌های مناسب در بخش هوافضای شرکت ایرباس با راهکارهای شرکت Palantir در مدیریت داده، پلتفرم Skywise را برای کاربران هوایی فراهم کرد تا بینش‌های جدیدی از داده‌های خود در حوزه اکوسیستم هوانوردی جهانی بدست آورند.

پلتفرم Skywise مجموعه داده‌ها از بازیگران اصلی هوانوردی (برگفته شده از هواپیما، مراکز تعمیر و نگهداری و سیستم‌های اطلاعاتی) را برای تبدیل اطلاعات مفید عملیاتی و تجاری متمرکز می‌کند. این پلتفرم روی یک زیرساخت‌ ابری امن همراه با بهترین سطوح تجزیه و تحلیل میزبانی شده است.

کاربران اصلی این پلتفرم شرکت‌های هواپیمایی، شرکت‌های تعمیر و نگهداری هواپیما و البته طراحان هواپیما خواهند بود. شرکت‌های هواپیمایی از طریق این پلتفرم می‌توانند داده‌هایی مانند برنامه‌های کاری، قطعات یدکی مصرف شده، جزئیات قطعات هواپیما، پیکر‌بندی هواپیما و ناوگان هوایی، اطلاعات جمع‌آوری شده از طریق حسگرهای هواپیما و حتی برنامه زمانی پروازها را روی فضای ابری قرار دهند. این داده‌ها داخل سرور به طور خودکار با مجموعه دیگری از اطلاعات از پیش به اشتراک‌گذاری شده با ایرباس تلفیق می‌شوند. این منابع اشتراکی شامل گزارش‌های خلبان، گزارش‌های نظارت بر شرایط هواپیما، اطلاعات کامل از هواپیماهای موجود، مستندات فنی، درخواست‌های فنی و بیانیه‌های خدماتی است که هر یک از مشتریان ایرباس آن‌ها را روی سرورهای خصوصی ایرباس قرار می‌دهد. در نهایت این مجموعه داده به مسئولین شرکت هواپیمایی در تصمیم‌گیری‌های عملیاتی کمک خواهد کرد. اما این کمک چگونه خواهد بود؟

در واقع ایرباس مدعی است skywise می‌تواند به خطوط هوایی برای پشتیبانی و شکل دادن به مدل‌های تجاری خود کمک کند. این شرکت در توضیحات خود چند نمونه از نحوه انجام این کار را شرح داده است که در زیر برخی از آن‌ها آورده شده است:

  • بهبود قابلیت اطمینان (اعتماد) عملیات ناوگان از طریق تعمیر و نگهداری پیشگویانه و پیشگیرانه
  • بهبود کارایی عملیاتی ناوگان‌های قدیمی
  • تجزیه‌و‌تحلیل سریع عوامل مشکلات خدماتی
  • بهینه‌سازی عملکرد هر هواپیما از طریق تجزیه‌و‌تحلیل داده‌های عملیاتی پرواز
  • ردیابی اثربخشی تعمیر و نگهداری در طول زمان
  • گزارش‌دهی گردش کار با یک کلیک، از جمله گزارشات پیچیده به سازمان‌های نظارتی به طور استاندارد

همچنین این پلتفرم به شرکت‌ها و ذی‌نفعان صنعت هوایی اجازه خواهد داد تا با ایجاد یک ارتباط مستقیم با OEMها و اطلاعات به اشتراک‌گذاری شده توسط سایر شرکت‌های هوایی، از تخصص‌ها و اطلاعات فنی آن‌ها در بهبود عملیات‌های خود استفاده کنند. بنابراین ترکیب منحصر به فرد داده‌ها از کاربران سراسر جهان و تجربه‌های متخصصان هوافضا، ارزش تجاری بالایی در زمینه‌های کلیدی زیر به ارمغان می‌آورد:

  • کاهش میزان تاخیرها و لغو شدن پروازها
  • کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری
  • بهینه‌سازی عملیات پرواز
  • بهبود و تسریع عملیات‌های زمینی
  • اتخاذ تصمیمات سریع برای مقابله با رویدادهای غیرمنتظره
  • بهینه‌سازی مدیریت ناوگان با تفسیر حجم زیادی از داده‌های عملیاتی پروازها و ناوگان (حتی اگر این اطلاعات روی سیستم‌های قدیمی قرار داشته باشد.)

با پلتفرم Skywise اپراتورهای هواپیما‌های ایرباس قادر خواهند بود از دانش تجمعی 20 هزار مهندس ایرباس که عملکرد هواپیماها را در طول عمر عملیات‌هایش ردیابی کرده‌اند، استفاده کنند. تاکنون این مخزن عمیق از اطلاعات تخصصی تنها با حضور اشخاص در طول فرآیند توسعه و آزمایش‌های پرواز هواپیما قابل دسترس بود که زمان و هزینه زیادی را به شرکت‌های هواپیمایی تحمیل می‌کند.

علاوه بر این شرکت‌های هواپیمایی با بارگذاری داده‌های عملیاتی، تعمیر و نگهداری و هواپیمایی خود در یک پلتفرم باز و ایمن، قادر به مدیریت و تجزیه و تحلیل داده‌های خود و همچنین مقایسه آن‌ها با معیارهای ایرباس و وضعیت ناوگان سایر شرکت‌های هواپیمایی جهان بدون نیاز به زیرساخت‌های اضافه خواهند بود. این نتایج ارزشمند بینش جدیدی به مشتریان ایرباس در مورد ناوگان خود خواهد داد.

مارک فونتاین مدیر ارشد انتقال دیجیتال شرکت ایرباس اظهار داشت: «اکنون زمان استفاده از داده‌هایی است که تا پیش از این در عملیات‌های هوایی نادیده گرفته شده‌اند. اکنون با ارائه مزایای این پلتفرم در صنعت حمل‌و‌نقل هوایی، سطح جدیدی از اطلاعات و به دنبال آن ارزش تجاری بالایی به ذی‌نفعان تزریق خواهد شد. ما توانایی این ابزار را در عملیات‌های خودمان مشاهده کرده‌ایم و می‌توان از آن به عنوان نبض آینده صنعت هوایی یاد کرد.»

دکتر الکس کارپ مدیرعامل شرکتPalantir  در این‌باره می‌گوید: «روابط ما با تمرکز بر عملیات داخلی (تولید، مهندسی، خدمات) ایرباس آغاز شد و ما در حال حاضر در حال گسترش آن هستیم تا به درک تحلیلی مناسبی با شرکت‌های هواپیمایی دست پیدا کنیم. این پتانسیل همکاری بین شرکت‌های بزرگ مهندسی جهان، ایرباس، شرکت‌های هواپیمایی و نرم‌افزار توسعه‌یافته بی‌سابقه است».

پلتفرم دیجیتالی Skywise

طراحی این پلتفرم به‌گونه‌ای است که همگام‌سازی یکپارچه با زیرساخت‌های فناوری اطلاعات موجود مشتریان بسیار ساده بوده و کاربران می‌توانند از قابلیت‌های منبع باز نرم‌افزار استفاده کنند. امروزه چند شرکت بزرگ هواپیمایی در سراسر جهان متقاضی اولیه Skywise شده‌اند. حتی برخی از این شرکت‌ها مانند Emirates و Delta در همکاری با ایرباس پروژه‌هایی را با Skywise انجام داده‌اند که از مهم‌ترین این پروژه‌ها می‌توان به ردیابی و تفکیک‌پذیری رویدادها، تجزیه‌و‌تحلیل زمان مورد نیاز برای انجام فرآیندها، تجزیه‌و‌تحلیل عملیات، تعمیر و نگهداری پیشگویانه و تجزیه‌و‌تحلیل و معیارسنجی قابلیت اعتماد اشاره کرد.

ایرباس امیدوار است در گام اول بتواند از طریق این ابزار کارایی عملیاتی صنایع خود را بهبود بخشیده و از نتایج و خروجی‌های آن در ارائه طرح‌های پیشرفته هواپیما و تجهیزات استفاده کند. علاوه بر این مسئولین ایرباس معتقدند این ابزار می‌تواند به آن‌ها در ارائه پشتیبانی‌های پیش و پس از فروش و همچنین سرویس‌های خدماتی این شرکت کمک بزرگی کند.

در حال حاضر بیش از 2000 هواپیمای ایرباس در سراسر جهان به سیستم Skywise متصل شده‌اند. شرکت هواپیمایی EasyJet از پیشتازان استفاده از این پلتفرم محسوب می‌شود و حدود 300 فروند هواپیمای این شرکت داده‌های تولیدی خود را به اشتراک می‌گذارند. نتیجه این عملیات کاهش حدود 7 درصدی هزینه‌های تعمیر و نگهداری و کاهش 13 درصدی در تاخیرهای ناوگان این شرکت بوده است. شرکت هواپیمایی هنگ‌کنگ نیز اعلام کرده است با استفاده از این پلتفرم توانسته است سیستم خودکار آماده‌سازی طرح پرواز را با توجه به وضعیت بلادرنگ ناوگان خود راه‌اندازی کند. همچنین این شرکت اعلام کرده است مزایای بهره‌مندی از Skywise موجب صرفه‌جویی حدود 210 کیلوگرم سوخت در پروازهای بلند آن‌ها شده است.

نسخه اولیه پلتفرم Skywise شامل دو بخش بود:

  • هسته اصلی: ادغام داده‌ها و محیط‌های تحلیلی
  • سرویس‌های دیجیتال: برنامه‌های کاربردی تلفیق داده‌ها با تخصص‌های ایرباس

هسته اصلی ستون فقرات و زیرساخت کلی Skywise است که داده‌های دریافتی از هواپیما و عملیات‌ها را ادغام و پردازش می‌کند. همچنین ایرباس محیط‌های تحلیلی را برای کمک به نیروهای شرکت‌های هواپیمایی به منظور تصویرسازی و قابل درک کردن داده‌ها فراهم می‌کند. کاربران می‌توانند محیط هسته اصلی را متناسب با نیازهای عملیاتی خود شخصی‌سازی کرده و اطلاعات مورد نیاز خود را در قالب نمودارها، شاخص‌ها یا جداول دریافت کنند.

ایرباس در نمایشگاه MRO Europe 2018 از نرم‌افزار جدید تجزیه‌و‌تحلیل قابلیت اطمینان خود تحت عنوان Skywise Reliability رونمایی کرد که بر اساس هسته اصلیSkywise  ارائه شده است. این نرم‌افزار تمام داده‌های سطح ناوگان‌ مانند جایگزینی قطعات، تاخیرها و طرح‌های پرواز و تاریخچه اقدامات تعمیر و نگهداری را ادغام می‌کند و یک گزارش کامل از قابلیت اطمینان را به طور خودکار ارائه می‌دهد.

این ابزار به کاربران در روند تشخیص درست علل بروز خطا کمک کرده و از این طریق کاربر می‌تواند منابع کافی را در زمان مناسب در اختیار تیم تعمیر و نگهداری قرار دهد. این قابلیت به طور مستقیم زمان تاخیر پروازهای ناوگان را کاهش می‌دهد.

Skywise Reliability

از زمان راه‌اندازی این نرم‌افزار در ماه ژوئن 2018 تاکنون 28 شرکت هواپیمایی به Skywise Reliability تجهیز شده‌اند که از جمله آن‌ها می‌توان به easyJet، Allegiant، WOW Air، Bangkok Airways و Etihad اشاره کرد. نرم‌افزار این سرویس کاملا تعاملی و کاربرپسند طراحی شده است و فرآیند محاسبه قابلیت اطمینان در آن بسیار ساده است. شرکت‌ها می‌توانند عملکرد ناوگان خود را با سطوح معیار تعریف شده از سوی ایرباس و سطح قابلیت اطمینان سایر شرکت‌های هواپیمایی در سراسر جهان مقایسه کنند.

همچنین به لطف Skywise Reliability مهندسان و تکنسین‌های شرکت‌های هواپیمایی می‌توانند به آسانی هشدارهایی برای انجام اقدامات احتیاطی تنظیم کنند. به عنوان مثال کاربران می‌توانند برای هر دستگاه و LRU، سطوحی از ایمنی را تعریف کرده و در صورتی که داده‌های دریافت شده از حسگرهای آن یا خروجی‌های دستگاه معیارهای تعریف شده را نقض کنند، نرم‌افزار بلافاصله یک آگاهی هشدار به تکنسین‌های تعمیر و نگهداری ارسال کند.

قرار است در سال 2019 سازندگان یک ابزار نظارت بر سلامت هواپیما برای Skywise معرفی کنند که جایگزین راه‌حل Airman موجود ایرباس شود. سیستم جدید در حال حاضر مورد آزمایش قرار گرفته است و نشان داده که می‌تواند 600 هزار داده را در 0.1 ثانیه بارگیری کند، در حالیکه Airman قادر است 7 هزار رویداد را در 30 ثانیه پاسخ دهد.

ایرباس اعلام کرده است در آینده نزدیک مزایای Skywise برای هلی‌کوپترهای ایرباس، هواپیماهای نظامی و محصولات هوایی در دسترس خواهد بود.

 

اگر مطلب برای شما مفید بود آن را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید. بسترهای خود را انتخاب کنید!

سایر مقالات علمی و محتوای آموزشی پژوهشکده اویونیک