عملیات تعمیر و نگهداری توانایی انتخاب رویکرد‏ها و فعالیت‏های مختلف پیش از وقوع یک مشکل و همچنین در هنگام وقوع آن است. به دلیل پیشرفت‏هایی که در سال‏های اخیر در فناوری‏های مربوط به هواپیما به وجود آمده، عملیات تعمیر و نگهداری به صورت بی‏سیم نیز قابل انجام است. هدف از انجام این عملیات، کاهش حجم کار و ساده‏سازی آن است. در روش تعمیر و نگهداری هواپیما به صورت بی‏سیم، تنها نوع عملیات تعمیر و نگهداری تغییر کرده است و خرابی‏ها و عیب‏های برنامه‏ریزی شده و برنامه‏ریزی نشده سریعتر قابل تشخیص خواهند بود.

در حال حاضر، متخصصان فنی هواپیما، اطلاعات عملیاتی هواپیما را از طریق دستگاه‏های دیجیتالی مانند تبلت‏ها و در هواپیماهای جدید از طریق پردازنده سرور مرکزی و یا سیستم نظارت بر سلامت هواپیما (AHMS) تجزیه و تحلیل می‏کنند. سیستم نظارت بر سلامت هواپیما، قادر به جمع‏آوری سریع اطلاعات در رابطه با عملکرد هواپیما و عیب‏یابی رویدادی قبل از رخداد است، بنابراین می‏تواند به متخصصان فنی و مرکز کنترل تعمیر و نگهداری در تصمیم گیری صحیح، اجتناب از تاخیر در تعمیرات چه در هواپیما و چه بر روی زمین کمک کند در واقع این سیستم امکان بارگذاری نرم‏افزار‏های کاربردی را با روش کارآمد و ایمن فراهم می‏کند. همچنین در هواپیماهای قدیمی از این سیستم به منظور کاهش حجم کاری و اطمینان از ذخیره داده تولید شده با امنیت بالا در سرور، استفاده می‏کنند.

امروزه برخی از سازندگان همچون راکول کالینز، هانی ول، Teledyne و  Satcom Direct دستگاه‏ها و سیستم‏های خود را مجهز به تعمیر و نگهداری بی‏سیم کرده‏اند. این روش با هدف تسهیل در دسترسی سریع به اطلاعات از طریق شبکه بی‏سیم، کاهش زمان تعمیر و نگهداری و ساده‏سازی عملیات تعمیر و نگهداری دائما در حال پیشرفت است. در حال حاضر، گروه تعمیر و نگهداری خطوط هوایی اروپا با همکاری مرکز تعمیر و نگهداری و مهندسی KLM فرانسه روش تعمیر و نگهداری بی‏سیم را برای بیش از 150 هواپیما فراهم کرده‏اند. همچنین تسهیلات MRO در ایالات متحده، اروپا، آمریکای جنوبی، آفریقا و هند بر اساس فناوری جدید به اجرا در آمده است.

فناوری تعمیر و نگهداری بی‏سیم، اجازه دسترسی مستقیم به تاریخچه هواپیما و اطلاعات فنی را به متخصصان فنی می‏دهد. در واقع متخصصان به راحتی می‏توانند از طریق تبلت و یا رایانه شخصی خود، به اسناد فنی، لیست تجهیزات و قطعات موجود دسترسی داشته باشند. علاوه بر این، الگوریتم‏های تعمیر و نگهداری پیشگویانه از طریق جمع‏آوری داده و اطلاعات از هواپیمای جدید و قدیم توسط سیستم نظارت بر سلامت هواپیما در حال توسعه هستند. همانطور که قبلا اشاره شد، این سیستم توانایی تجزیه و تحلیل حجم زیادی داده‏ را به منظور بهبود عملکرد موتورها و دیگر سیستم‏های هواپیما قبل از رخداد یک اتفاق دارد.

صنایع هواییKLM  فرانسه در نوامبر 2015 یک مرکز نوآوری را به منظور طراحی و توسعه نرم افزارهای جدید و ارائه روش‏های سریع در تعمیر و نگهداری به خصوص روش‏های بی‎‏سیم و همراه راه‏اندازی کرد. این روش‏ها شامل بهینه‏سازی، نرم‏افزارهای کاربردی مرتبط، ساده سازی و تحلیل داده‏های نظارتی می‏باشد. این شرکت عملیات MRO را بر روی گوگل گلس تست کرد. این فناوری، اطلاعات را مانند یک گوشی هوشمند بر روی عینک فرد نشان می‏دهد. زمانی که هواپیما دچار مشکل می‏شود، متخصصان و کارشناسان MRO با استفاده از گوگل گلس و یا دستگاه‏های مشابه به بازرسی و تعمیر دستگاه معیوب می‏پردازند. در همین زمینه، خطوط هوایی ژاپن، با کمک موسسه تحقیقاتی Nomura تحقیقات خود را مبنی بر استفاده از عینک به عنوان یک ابزار بازرسی در تعمیر و نگهداری آغاز کرد. نتایج تحقیقات به این صورت بود که بیشتر افراد از جمله کارشناسان تعمیر و نگهداری، متخصصان فنی، خدمه پرواز و … تمایل زیادی به استفاده از این فناوری دارند به همین خاطر گوگل گلس می‏تواند در این روش بسیار مفید باشد.

استفاده از تجهیزات بیسیم برای تعمیرات هواپیما

با پیشرفت این فناوری خطوط هوایی آمریکای لاتین جهت بهبود هواپیماهای ناوگان خود، ایرباس‏های‏ A320 را مجهز به تجهیزاتی از قبیل سیستم نظارت بر وضعیت هواپیما (ACMS) و دستگاه‏های انتقال داده بی‏سیم کرده است. همچنین شرکت Viva Aerobus در حال حاضر 8 هواپیمای جدید ناوگان خود را با واحد مدیریت رابط داده پرواز (FDIMU) و سیستم ارتباطی انعطاف‏پذیر بی‏سیم مجهز کرده است. هدف از این سیستم جدید، علاوه بر پاسخگویی به نیازهای فعلی هواپیماها برای سیستم ثبت داده با دسترسی سریع (QAR) و سیستم نظارت بر وضعیت هواپیما، کاهش حجم کاری اپراتورهای تعمیر و نگهداری است.

واحد مدیریت رابط داده پرواز قابلیت ارتباط با  WGL Comm+که یک سیستم بی‏سیم QAR/DAR است را فراهم می‏کند بنابراین بدون حضور در هواپیما، از طریق شبکه 3G/4G امکان دسترسی به سیستم تضمین کیفیت عملیاتی پرواز (FOQA) و داده‏های سیستم نظارت بر وضعیت هواپیما مهیا می‏شود، در غیر این صورت دریافت این اطلاعات بر روی لپ تاپ و حذف فرایندهای مربوط به انجمن بین المللی کارت های حافظه رایانه های شخصی (PCMCIA) می‏تواند مشکلاتی را به وجود آورد. بنابراین این سیستم بسیار مفید است و احتمال خطر از بین رفتن اطلاعات را نخواهد داشت.

همچنین این سیستم، هواپیماها را برای تعمیر و نگهداری و عملیات‏های آینده آماده می‏سازد. سیستم WGL Comm+ دارای یک رابط به نام WGL-AID می‏باشد که در نهایت اجازه ارسال اطلاعات و پارامترها را به بخش جعبه الکترونیکی پرواز (EFB) و واحد تعمیر و نگهداری را می‏دهد. در واقع می‏توان گفت واحد مدیریت رابط داده پرواز یک ارتباط بین هواپیما، جعبه الکترونیکی پرواز و سیستم‏های زمینی را فراهم می آورد. با این حال تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارائه روش‏های جدید جهت بهبود عملکرد تعمیر و نگهداری همچنان ادامه خواهد داشت و در نسل‏های بعد شاهد پیشرفت‏هایی در این زمینه خواهیم بود.