مقدمه
سیستمهای اویونیک در یک هواپیما حدود 30 درصد از هزینههای ساخت و نگهداری را به خود اختصاص میدهند. با دانستن این نکته، اهمیت یافتن روشی مناسب و بهینهتر در پیادهسازی قسمتهای اویونیک هواپیما مشخص میشود. در واقع کاهش هزینهها در این قسمت نه تنها باعث کاهش هزینههای کلی در ساخت هواپیما میشود، بلکه افزایش کارایی و ظرفیت سیستمها را نیز به دنبال دارد. رویکرد “یک عملیات=یک کامپیوتر” که در معماری به هم وابسته (federated) مورد استفاده قرار میگیرد، کارایی لازم جهت استفاده در سیستمهای نوین امروزی را ندارد. درمعماری به هم وابسته هر محفظه فضای زیادی را اشغال میکند و به علت عملکرد جداگانهی هر سیستم، مصرف توان در آنها بسیار زیاد است. در اوایل دهه 1990 میلادی شرکتهای هواپیمایی مفهومی را توسعه دادند که در آن چندین عملیات نرمافزاری از چندین سطح مختلف روی یک قطعه محاسباتی اویونیک مجتمع و بسیاری از برنامههای کاربردی هواپیما در یک ماژول سختافزاری یکسان اجرا شدند به طوری که منابع محاسباتی و ورودی/خروجیها به اشتراک گذاشته میشوند. بنابراین معماری IMA سطوح بالاتری از کارآیی و ظرفیت سیستمی، امکان دسترسی بیشتر به تجهیزات و کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری و در نتیجه کاهش هزینهها در طول عمر سیستم را فراهم میآورد.
برای رسیدن به قابلیتهای مورد انتظار، طرحهایی با سطح مجتمعسازی بالا نیاز است. علاوه بر آن، از سیستمهای اویونیک انتظار میرود حتی برای سیستمهایی که از نظر پرواز بحرانی نیستند نیز دسترسی بالایی وجود داشته باشد. این روش به طور ویژه به امنیت و کارآمدی عملکرد هواپیما در یک رقابت صنعتی کمک میکند. همچنین میبایست مقاومت در برابر خطا و اشکال را در همهی وظایفی که امکان ایجاد مخاطره در عملکرد تجاری سیستم دارند، اعمال نمود. این باید به عنوان معیار طراحی برای مشخص کردن معماری سیستم، میزان مورد نیاز از سطح مقاومت در برابر خطا و اشکال و چگونگی تشخیص سیستمهای داوطلب برای ادغامسازی مورد استفاده قرار گیرد. لازم به ذکر است که معماری داخلی محفظههای مختلف (حتی درون هواپیمای یکسان) وابسته به نوع، پیچیدگی و حساسیت وظایف هر محفظه متفاوت است.
معماری IMA بستری را فراهم میآورد تا عملیات اویونیکی مختلف بتوانند به صورت یکپارچه و با استفاده از منابع اشتراکی اجرا شوند. برنامههای کاربردی اجرا شده در IMA در واقع برنامههای کاربردی مربوط به سامانههای اویونیکی است که میخواهند بر بستر IMA اجرا شوند و باید در مرحله طراحی سامانه با توجه به اینترفیسهای سیستم عامل IMA طراحی شوند. طراحی نرمافزار IMA شامل طراحی سیستم عامل IMA است. تجهیزات اویونیک هواپیما نیاز به سیستم عاملی دارند تا در زمان مشخص برنامههای کاربردی را اجرا نمایند. از این رو برای اویونیک هواپیما از سیستم عاملهای بلادرنگ استفاده میشود.
مدیریت پارتیشنها
یکی از اصلیترین مباحث IMA مفهوم پارتیشنبندی است که به موجب آن اعمالی که باید توسط یک ماژول هسته انجام شود، با توجه به فضا (Memory partitioning) و زمان (Temporal partitioning) تقسیم میشوند. در نتیجه هر پارتیشن یک واحد از یک برنامه کاربردی است که برای ارضای محدودیتهای پارتیشنبندی طراحی شده است. سیستم عامل یک پارتیشنبندی قوی ارائه میدهد. سیستمی که به خوبی پارتیشنبندی شده باشد به پارتیشنهای مختلف با سطوح بحرانی مختلف، اجازه اجرا شدن در یک ماژول هسته مشترک میدهد بدون اینکه پارتیشنها از لحاظ حافظه یا زمان روی یکدیگر تأثیر بگذارند. سیستم عامل در قبال اجرای پارتیشنبندی و مدیریت پارتیشنهای درون ماژول هسته مسئولیت دارد.
هر پارتیشن فضاهایی از حافظه که از پیش تعیین شده را به خود اختصاص میدهد. این فضاهای منحصر به فرد حافظه بر اساس نیازمندیهای پارتیشنهای مجزا شناسایی میشوند و در اندازه و اجازه دسترسی با هم تفاوت دارند. یک پارتیشن حداکثر فقط اجازه نوشتن در هر قسمت خاص از حافظه را دارد. قسمتبندی حافظه به گونهای انجام میشود که فقط پارتیشن مخصوص به خود اجازهی دسترسی به آن را دارد. پیکربندی تمام پارتیشنها در سرتاسر سیستم، تحت کنترل یکپارچه کننده سیستم (System integrator) بوده و با توجه به جدولهای پیکربندی در سطح سیستم نگهداری میشود. سیستم عاملهای (VxWorks, PikeOS, LynksOS, WindowsCE, Linux RTAI) نصب شده بر روی ماژولها به صورت real time هستند و با زبانهای real time مثل Ada 2005 یا Spakr برنامهنویسی شدهاند.
سیستم عامل نصب شده بر روی این ماژولها، تنظیمکنندهی پارتیشنهای مختلف جهت انجام کاربردهای مختلف است. مسئولیت انجام هر کدام از کاربردها، به یک یا چند پارتیشن اختصاص مییابد. بنابراین جهت جلوگیری از انتشار خطا در کل سیستم، در صورت خرابی یا ایجاد مشکل در یکی از این پارتیشنها، عملکرد آن پارتیشن به پارتیشن دیگر انتفال مییابد.
شکل 1 – پارتیشنبندی مطابق استاندارد ARINC 653
اجزای تشکیلدهنده معماری IMA
یک سیستم IMA از تعدادی محفظه تشکیل شده که هر کدام از این محفظهها شامل تجهیزاتی برای اجرای بیشتر پردازشها و ارسال تمام ورودی/خروجیهای محلی به سنسورها، عملگرها و شاخصها است. ارتباط بین این محفظهها و همچنین عملگرها و سنسورها از طریق باس داده ARINC 629 برقرار میشود. بنابراین معماری IMA را میتوان به محفظهها (ماژولها)، گذرگاه داده و متمرکزکننده داده تقسیمبندی نمود. ماژولها در واقع شامل تمامی عملگرها، حسگرها و واحدهای پردازش میشوند. ساختار داخلی یک ماژول IMA بر اساس استاندارد ARINC 653 در شکل 2 نشان داده شده است. در لایهی کاربریهای نرمافزاری، کاربریها و نیازهای اویونیکی به صورت نرمافزاری تعیین میشوند که از طریق واسط APEX به لایهی هستهی نرمافزاری که شامل یک سیستم عامل real time است، متصل میشود. در این سیستم عامل تمام پردازشهای مربوط به یک بخش در یک پردازنده انجام میشوند.
شکل 2 – ساختار داخلی یک ماژول IMA بر اساس استاندارد ARINC 653
مقیاسپذیری و بازپیکربندی ازجمله ویژگیهای بارز در معماری IMA است که در معماریهای دیگر وجود ندارد. ویژگی مقیاسپذیری بدین معنی است که میتوان به میزان دلخواه برنامههای کاربردی و همچنین سختافزار لازم برای پردازش آنها را افزایش داد. این افزایش نیازمند تغییرات اساسی در مجموعه سیستم نبوده و به راحتی با اضافه نمودن برنامه نرمافزاری و ماژولهای سختافزار قابل انجام خواهد بود. در ویژگی بازپیکربندی، معماری مورد نظر میتواند برنامههای کاربردی و وظایف محول شده به سیستم را بطور خودکار بین واحدهای پردازشی تقسیم نماید. الگوریتمی که برای این تقسیمبندی در نظر گرفته میشود به گونهای است که در صورت بروز خطا در بخشی از سیستم و یا افزایش برنامههای کاربردی، میتواند با تخصیص بلادرنگ واحدهای پردازشی عملکرد اصلی سیستم را حفظ نماید.
گذرگاه داده بر اساس استاندارد ARINC 664
استاندارد ARINC 664 مربوط به شبکه دادههای هواپیما است که شامل چندین بخش است. در بخش 1 از این استاندارد، به بررسی اجمالی و مفاهیم سیستمها پرداخته شده و بخش 2 تا 6 شامل مشخصههای پروتکل اینترنت و اترنت است. بخش 7 از استاندارد ARINC 664، “شبکه AFDX”، یک روش زمان- قطعی معین را مشخص میکند که برای کنترل و فرمانهای مهم – ایمنی و بلادرنگ قابل کاربرد است. بخش 8 از این استاندارد به سرویسهای لایه بالاتر میپردازد.
در ساختار IMA نیاز به ارتباطات دادهای قوی و انعطافپذیر است. گذرگاه داده AFDX لایه فیزیکی مورد استفاده در صنعت کامپیوتر را بر اساس استاندارد اترنت IEEE802.3 به کار میبرد. شبکههای AFDX با افزونگی دوتایی (Dual-redundant) برای قابلیت اطمینان به کار میروند. واسط فیزیکی معمولا کابلهای مسی زوج به هم تابیده حفاظت شده میباشند، البته فیبر نوری نیز میتواند مورد استفاده قرار گیرد. پهنای باند در این گذرگاه میتواند 10، 100 یا حتی 1000Mbps باشد. شبکه AFDX لینکهای مجازی (Virtual Link) ایجاد میکند که اتصالات تسهیم شده تقسیم-زمانی نقطه-به-چند نقطه (Point-to-multipoint time-division multiplexed) میباشند. به علاوه، تحویل همزمان دنباله دادههای حیاتی میتواند با یک حرکت نامنظم اتفاقى زمانی (Timing jitter) به اندازه حداکثر 0.5msec برای هر VL، تضمین شود. AFDX مفهوم گپ تخصیص پهنای باند (BAG) را برای توزیع دنباله دادهها به بستههای زمانی به کار میبرد که مقدار این BAG، تعیینکننده بازه زمانی میان بستهها بر روی یک لینک مجازی معین است.
ثبت ديدگاه
You must be logged in to post a comment.