
ما را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید:
مروری بر نمایشگاه هوایی 2020 سنگاپور
حدود 20 سال پیش حادثه 11 سپتامبر باعث شد تا نمایشگاه هوایی دوبی در سکوت خبری برگزار شود و حتی بسیاری از شرکتها، کارخانهها و البته بازدیدکنندگان ترجیح دادند در آن حاضر نشوند. این اتفاق امسال به گونهای دیگر برای نمایشگاه هوایی سنگاپور رخ داد. جایی که به دلیل شیوع گسترده ویروس کرونا، بسیاری از غرفهداران و بازدیدکنندگان تمایل به انصراف از حضور در نمایشگاه داشتند.
بسیاری از کارشناسان، نمایشگاه هوایی سنگاپور را جزو 8 نمایشگاه بزرگ و تاثیرگذار در صنعت هوایی میدانند و از زمان آغاز آن (سال 2008) هر دو سال یکبار مجموعه زیادی از شرکتهای تولیدکننده تجهیزات و ارائهدهنده خدمات مرتبط هوانوردی از سراسر دنیا در آن به عرضه محصولات خود میپردازند. پیش از این کارشناسان سنگاپور پیشبینی کرده بودند در نمایشگاه امسال بیش از 100هزار بازدیدکننده حاضر شوند. با این حال محدودیتهای شدید دولت این کشور، برای جلوگیری از حضور افراد چینی در محیط نمایشگاه و همچنین عدم امکان ورود افراد تازه سفرکرده به چین در داخل شهر، نتوانست نگرانیها را در مورد بیماری کاهش دهد. البته دولت سنگاپور در روزهای قبل از نمایشگاه به دلیل ابتلای چند نفر به ویروس کرونا در این کشور، مجبور شد سطح هشدار سلامتی را از زرد به نارنجی تغییر دهد و این خود دلیلی بر افزایش حساسیت شرکتها و بازدیدکنندگان برای عدم حضور در نمایشگاه بود.
از سوی دیگر شیوع ویروس کرونا مشابه با بیماری سارس در سال 2003 باعث شد بسیاری از سفرهای هوایی به جنوب شرق آسیا لغو شده و دسترسی به این منطقه را دشوار کند. این اتفاق باعث شد زنجیره تامین قطعات هوایی در منطقه قطع شود و حتی ایرباس نیز بهطور موقت زیرساختهای خود در Tanijian (خط مونتاژ خانواده هواپیماهای A320) را تعطیل کند.
با وجود این شرایط و عدم حضور بیش از 70 شرکت، هفتمین دوره نمایشگاه طبق برنامه پیشین از تاریخ 11 تا 16 فوریه سال جاری (22 تا 27 بهمن 98) در بخش شمالی پایگاه هوایی چانگی و در شرق فرودگاه چانگی سنگاپور برگزار شد. در ادامه مروری کوتاه به برخی از خبرهای مرتبط با حوزه اویونیک در این نمایشگاه خواهیم داشت.
درخواست سنگاپور برای F-35B
بزرگترین خبر نمایشگاه مربوط به دریافت چراغ سبز دولت سنگاپور از ایالات متحده برای دستیابی به جنگنده پنهانکار F-35 بود. نسخه B این جنگنده برای انجام عملیاتهای دریایی توسعه یافته است و احتمالا سنگاپور 12 فروند از آن را خریداری کند. این اتفاق باعث شد تا برای اولین بار نمایشگاه هوایی سنگاپور شاهد پروازهای نمایشی F-35B لاکهیدمارتین باشد. در حال حاضر نیروی هوایی سنگاپور از جنگندههای F-16 و F-15SG بهره میبرد و خرید F-35B توان آنها را برای انجام عملیاتهایی با شرایط برخاست و فرود سخت هواپیما تقویت خواهد کرد.
رونمایی ایرباس از
MAVERIC BWB
ایرباس در اولین روز نمایشگاه از هواپیمای مدل خود که آن را برای آزمایش و اعتبارسنجی پروژههای خلاقانه کنترلی توسعه داده است، رونمایی کرد. این هواپیمای مدل با نام MAVERIC[1] شناخته میشود و از فناوری بال ترکیبشده با بدنه ([2]BWB) بهره میبرد. هدف ایرباس از ساخت این مدل، دستیابی به فناوریهای مرتبط با هواپیماهای سبز است که میتوانند مصرف سوخت را تا 20 درصد نسبت به هواپیماهای فعلی با ساختار بال چسبیده به بدنه کاهش دهند. مدل مذکور دارای 2 متر طول و 2/3 متر عرض است.
طراحی منحصربهفرد این نمونه از هواپیماها با بال ترکیبی باعث میشود ایرباس بتواند فرصتهای جدیدی برای آزمایش و ارزیابی سیستمهای کنترل مدرن، تجهیزات پیشران و همچنین طراحی خلاقانه کابین خلبان و مسافران بدست آورد.
ایرباس اعلام کرده است اگر چه هنوز نمیتوان زمان مشخصی برای ورود این نمونه از هواپیماها به چرخه هوانوردی در نظر گرفت، اما ساخت نمونههای مدل میتواند سرعت دستیابی به فناوریهای نسل آینده هواپیماهای مسافربری را افزایش دهد. مدیر پروژه MAVRERIC در خصوص این هواپیما میگوید: «مفهوم MAVERIC از یک مدل ساده 3 بعدی کامپیوتری آغاز شد و ما در سال 2019 موفق شدیم یک نمونه مدل از آن را با خلبان از راهدور تولید و برای اولین بار به پرواز درآوریم. این طراحی هواپیما علاوه بر کاهش مصرف سوخت، امکان آزمایش نمونههای جدیدی از موتورهای هواپیما را در اختیار ما قرار میدهد و همچنین به لطف موتور شیلد شده که در بالای بدنه قرار میگیرد، ما شاهد کاهش نویز صوتی خواهیم بود.»
ایرباس در کنار رونمایی از هواپیمای مدل جدید خود، طرحهایی از ساختار کابین مسافران برای این گونه از هواپیماها به نمایش گذاشت.
رونمایی از پهپاد
Heron MkII
صنایع هوایی رژیم اشغالگر اسرائیل در نمایشگاه امسال برای اولین بار از پهپاد Heron MkII رونمایی کرد. طبق اطلاعات منتشر شده، پهپاد MkII از نوع ارتفاع پرواز متوسط – برد طولانی ([3]MALE) است که مداومت پروازی آن نسبت به نسخه قبلی خود (Heron) از 24 ساعت به 45 ساعت رسیده است. کشورهای زیادی در دنیا از نسخه قبلی این پهپاد در ناوگان هوایی خود استفاده میکنند. به عنوان مثال کشور ترکیه یک نسخه ویژه از این پهپاد را داراست که در آن از سیستم تصویربرداری حرارتی و ردگیری ASELFLIR-300T ساخت شرکت ترکیهای Aselsan استفاده شده است. حال اسرائیل قصد دارد با تقویت سیستمهای کنترل و پیشران این پهپاد، کشورهای آسیایی را مشتاق به خریداری آن کند.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت شرکت سازنده، نسخه جدید این پهپاد توانایی حمل انواع حسگرها و محمولهها از جمله شناسایی الکترونیک (ELINT)، شناسایی سیگنالهای مخابراتی (COMINT)، رله مخابراتی و غیره را دارد. حسگرهای پیشبینی شده برای MkII توانایی جمعآوری اطلاعات از دهها کیلومتر دورتر از مرزهای یک کشور را داشته و میتواند برای انجام عملیاتهای شناسایی دریایی و خشکی مورد استفاده قرار گیرد.
پهپاد MkII را میتوان جزو بزرگترین پرندههای بدون سرنشین نظامی در نظر گرفت. فاصله لبه بالهای پرنده 16 متر، طول بدنه 5/8 متر، برد عملیاتی بیش از 1000 کیلومتر، بیشینه سرعت 140 ناتیکالمایل و توانایی حمل حدود 470 کیلوگرم محموله از جمله مشخصات این پهپاد است.
تاخیر مجدد در عرضه جت M90 و رونمایی از کابین M100
شرکت میتسوبیشی در نمایشگاه سنگاپور یک طراحی جدید کابین مسافران برای SpaceJet آینده خود (M100) رونمایی کرد. این در حالی است که این شرکت به دلیل برخی اشکالات در سیستم اویونیک و سیمکشیهای الکتریک جت M90، برای ششمین بار عرضه این هواپیما را به تاخیر انداخته است.
شرکت میتسوبیشی اولین پرواز آزمایشی M90 را در سال 2015 انجام داد، با این حال مشکلاتی در بخشهای مختلف آن و لزوم برخی اصلاحات در چند مرحله، سبب شد تا شرکت ژاپنی زمان ارائه خدمات این هواپیمای جت منطقهای 90 نفره را تا سال 2021 به تاخیر بیاندازد. با این حال بهنظر میرسد دریافت گواهینامههای صلاحیت برای برخی از سیستمهای اویونیک M90 و انجام اصلاحات در سیمکشی هواپیما، زمان تحویل هواپیما به مشتری را حتی تا سال 2022 ناممکن کند.
شرکت میتسوبیشی در نمایشگاه سنگاپور یک مکاپ (مدل نمایشی) از هواپیمای جت M100 خود که قرار است تا سال 2024 به پرواز درآید، به نمایش گذاشت. این کابین در دو پیکربندی 65 و 88 صندلی در نظر گرفته شده است و تمرکز طراحی آن روی راحتی مسافر و افزایش فضای قرارگیری بار مسافران داخل کابین است. جت مذکور برای انجام پروازهایی تا بیش از 2000 کیلومتر در نظر گرفته شده است، برای این منظور هواپیما از دو موتور PW1200G شرکت Pratt & Whitney بهره میبرد. شرکت ژاپنی برای برآوردسازی محدودیت ایرلاینهای آمریکایی برای وزن هواپیما در هنگام Takeoff به زیر 39000 کیلوگرم، پوسته بدنه هواپیما را از مواد کامپوزیتی سبک آلومینیوم- لیتیوم خواهد ساخت. میتسوبیشی همچنین اعلام کرد قرار است تا سال 2026 جت 100 نفره M200 را نیز عرضه کند.
هواگرد عمودپرواز سنگاپوری
شرکت سنگاپوری نئو ایروناتیکس در نمایشگاه از یک هواگرد عمودپرواز با نام Crimson S8 رونمایی کرد. این شرکت که با هدف توسعه وسایل نقلیه هوایی شهری ایجاد شده است توانسته با سرمایهگذاری 145 هزار دلاری این هواگرد عمودپرواز را طراحی و پیادهسازی کند. این وسیله نقلیه تک سرنشین با دو ظاهر متفاوت عرضه خواهد شد. طراحی اول آن شباهت زیادی به یک خودروی مسابقهای دهه 1930 میلادی دارد. در حالیکه طراحی دوم دارای ظاهری کاملا مدرن و امروزی است. شرکت نئو ایروناتیکس این تاکسی هوایی را مطابق با استانداردهای چارچوب Part 103 اداره هوانوردی فدرال ایالات متحده طراحی کرده است و امیدوار است با دریافت گواهینامههای مربوطه، بتواند آن را برای عرضه عمومی آماده کند.
تاکسی هوایی Crimson S8 دارای بیشینه سرعت 100 کیلومتر بر ساعت و مداومت پروازی 20 دقیقه است. هشت موتور الکتریکی توان لازم برای برخاستن و پیشرانش هواپیما را با امکان حمل 100 کیلوگرم محموله تامین میکنند. در اویونیک هواپیما از یک سیستم کنترل با افزونگی 2 و سامانه تشخیص و پیشگیری از برخورد با موانع استفاده شده است. سیستم کنترل میتواند به دو صورت خودکار یا دستی تنظیم شود. در صورت بروز هر گونه مشکل در کنترل هواپیما، یک سیستم مستقل هواپیما را بهصورت کاملا خودکار روی یک سطح امن فرود میآورد.
طبق اعلام شرکت سازنده، به دلیل محدودیتهای قوانین هوانوردی در سنگاپور، قرار است آزمایشهای پروازی و عرضه رسمی هواگرد مذکور تابستان امسال در ایالت کالیفرنیا امریکا انجام شود. رئیس شرکت معتقد است تا سال 2025 از این هواگرد در 25 شهر ایالات متحده استفاده خواهد شد و احتمالا در هر شهر شاهد بیش از 1000 فروند Crimson S8 خواهیم بود. او عنوان کرده است هر مشتری تنها به 2 ساعت آموزش برای استفاده و پرواز با این وسیله نقلیه هوایی نیاز خواهد داشت. سیستم ناوبری هواگرد کاملا مدرن و البته ساده عمل میکند. داخل کابین و مقابل مسافر یک نمایشگر بزرگ قرار دارد و کلیه اطلاعات با کمترین تعامل در دسترس خواهند بود. مسافر کافی است تنها مبدا و مقصد خود را روی یک نقشه پویا برای سیستم تعریف کند.
پهپاد دریایی
یکی دیگر از پهپادهایی که در این نمایشگاه برای اولین بار رونمایی شد، Hamadori نام داشت که توسط یک آزمایشگاه سیستمهای فضایی در ژاپن طراحی شده است. این پهپاد با هدف انجام عملیاتهای دریایی مانند گشت، نظارت و شناسایی ساخته شده است.
امکان نشست و برخاست روی سطح آب، پرواز کاملا خودکار و همچنین وزن بسیار سبک (18 کیلوگرم) از جمله ویژگی Hamadori محسوب میشود. شرکت سازنده مجموعه مختلفی از حسگرها از جمله مادون قرمز، اولتراسونیک، دوربین های تصویربرداری و LIDAR را روی پرنده نصب کرده است. جانمایی و عایقبندی این سیستمها به گونهای است که امکان نفوذ آب به داخل تجهیزات یا داخل بدنه هواپیما حتی در شرایط مواج بودن سطح آب، وجود ندارد.
سیستم خلبان خودکار به گونهای است که اپراتور تنها با تعیین نقطه مسیرها و محل فرود میتواند هواپیما را برای انجام ماموریت آماده کند. سیستم ناوبری بر اساس ترکیبی از حسگرهای اینرسی، GPS و دوربینهای تصویربرداری عمل میکند. اپراتور از طریق یک لینک رادیویی میتواند در حین پرواز تصاویر دریافتی از دوربینهای پرنده را مشاهده کند و در صورت لزوم حین انجام عملیات، مسیر پرواز را با تغییر نقطه مسیرها عوض کند.
بر اساس اطلاعات منتشر شده از این پهپاد، طول آن 2 متر، فاصله لبه بالها 3 متر، بیشینه سرعت حدود 70 کیلومتر بر ساعت و مداومت پروازی تا 2 ساعت است. شرکت ژاپنی در حال حاضر آزمایشهای پروازی پهپاد را انجام میدهد و احتمالا اوایل سال 2021 زمان عملیاتی شدن آن باشد.
معرفی برخی از برنامههای صنایع هوایی ترکیه
هرچند ترکیه در نمایشگاه امسال هیچ نمونه واقعی از هواپیما یا بالگردهای خود را به نمایش نگذاشت، اما مجموعهای از مدلها و ماکتهای کوچک بیانگر برنامههای زیاد این کشور برای توسعه و ساخت همزمان ماهواره، جنگندههای رادارگریز و پنهانکار، جتهای آموزشی و بالگردهای جنگنده است.
شرکت صنایع هوافضای ترکیه (TAI) به عنوان اصلیترین مرجع حوزه هوانوردی در این کشور قصد دارد منطقه جنوب شرق آسیا را به بازاری برای بالگرد T625 خود تبدیل کند. این بالگرد اولین پرواز آزمایشی خود را در سال 2018 انجام داده و تاکنون 4 نسخه از آن ساخته شده است. در حال حاضر نیروی هوایی، ارتش و نیروی دریایی ترکیه تنها مشتریان T625 هستند، اما بهنظر میرسد با پایان یافتن فرایند توسعه آن در سال آینده، کشورهای زیادی از آسیای شرقی به دارندگان آن تبدیل شوند.
مطالعات اولیه طراحی این بالگرد از سال 2010 و با امضای یک قرارداد ساخت بالگرد 6 تنی بین وزارت دفاع ترکیه و TAI آغاز شد. موتور توربوشفت این بالگرد (CTS800) توسط شرکت رولز-رویس ساخته شده است. بسیاری از سیستمهای اویونیک بالگرد از جمله کابین شیشهای توسط شرکت ترکیهای Aselsan طراحی و ساخته شده است. این کابین شامل دو نمایشگر لمسی عملیات با ابعاد 8×20 اینچ و دو پنل لمسی کنترل داده با ابعاد 8×10 اینچ است. بالگرد مجهز به یک سیستم کنترل پرواز خودکار چهارمحوره با افزونگی 2 است. امکان انجام عملیاتهای پرواز با دید خلبان (VFR) و پرواز با ابزارآلات (IFR) باعث میشود این بالگرد بتواند در هر شرایط آبوهوایی روز و شب مورد استفاده قرار گیرد.
در حالیکه اختلافهای دیپلماتیک بین ترکیه و ایالات متحده به دلیل خرید سامانه S400 روسی توسط ترکیه باعث کنار گذاشته شدن این کشور از قرارداد جنگنده F-35 شد، دولتمندان ترکی پروژه ساخت یک جنگنده نسل پنجم و پنهانکار با نام TF-X را آغاز کردند. اخیرا خبرهایی از درخواست ترکیه به مالزی برای پیوستن به این پروژه منتشر شده است و احتمالا در آینده جزئیات بیشتری از نحوه همکاری این دو کشور در ساخت TF-X به گوش خواهد رسید.
بهطور کلی نمایشگاه سنگاپور فضای مناسبی برای صنایع هوایی ترکیه به منظور معرفی برنامههای آینده خود به کشورهای آسیای شرقی و عقد قراردادهای فروش یا تامین قطعات بود.
حرکت مالزی به سمت ساخت هواپیما
شرکت هواپیماسازی UA مالزی قصد دارد یک نسخه بروزرسانی شده از هواپیمای Y12-E را تولید کند. این شرکت در نمایشگاه سنگاپور با نمایش یک ماکت از این هواپیما اعلام کرد مطالعات نهایی برای طراحی هواپیما انجام شده و فرایند ساخت آن نیز شروع شده است. هواپیمای Y12-E در ابتدا توسط شرکت چینی AVIC طراحی و ساخته شد. در حال حاضر بیش از 400 فروند از این هواپیما در بخشهای مختلف و برای انجام عملیاتهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد.
دو موتور توربوپراپ PT6A-135A با ملخهای 5 تیغهای امکان نشست و برخاست هواپیما را حتی در باندهای کوتاه (کمتر از 800 متر) فراهم میکند. این هواپیما میتواند برای کاربردهای مختلفی از جمله باربری، حمل مسافر (تا 18 نفر)، عملیاتهای پزشکی و غیره مورد استفاده قرار گیرد. در حالت باربری امکان جابجایی 3 کانتینر با ابعاد LD3 وجود خواهد داشت.
شرکت مالزیایی اعلام کرد با یک سرمایهگذاری 100 میلیون دلاری زیرساختهای لازم برای همکاری با AVIC در ساخت نسخه جدیدی از Y12-E ایجاد خواهد شد. آقای فونگ (مدیر شرکت UA مالزی) پیشبینی کرده است میتواند با فروش 500 فروند از این هواپیما طی 8 سال، درآمدی 5 میلیارد دلاری برای شرکت داشته باشد. وی همچنین اشاره کرد این پروژه میتواند فضای رشد مناسبی برای صنایع مرتبط کشورش ایجاد کند.
آقای فونگ در مورد بازار فروش این هواپیما گفت: «احتمالا ما ماهیانه 2 فروند هواپیما را آماده فروش خواهیم کرد. در حال حاضر ما درخواستهایی از کشورهای آسیایی، خاورمیانه و آفریقایی برای بیش از 50 فروند از این هواپیما را دریافت کردهایم.»
کابینهای مدرن با پنجرههای هوشمند
شرکت لوفتهانزاتکنیک یکی از جالبترین محصولات نمایشگاه سنگاپور را به نمایش گذاشت. پنجرههای هوشمند فناوری جدیدی است که لوفتهانزا قرار است در نسل آینده کابین مسافران در هواپیماهای VIP مورد استفاده قرار دهد. شفافیت این پنجرهها قابل تنظیم بوده و حتی میتوانند به یک پروژکتور تصاویر تبدیل شوند. این فناوری که با عنوان SPD-Smart EDW[4] شناخته میشود، پیش از این روی پنجرههای خودروها نیز مورد استفاده قرار گرفته است. حال لوفتهانزا تصمیم دارد با استفاده از این فناوری پیشرفته تجربه یک پرواز راحت و بینظیر را برای مسافران به ارمغان آورد.
به کارگیری فناوری پنجرههای هوشمند به مسافران و خدمه پرواز این امکان را میدهند تا به راحتی و با استفاده از یک دکمه لمسی مقدار نور قابل عبور از پنجرهها را تنظیم کنند. بدین ترتیب فرد میتواند ضمن تنظیم نور بهینه، از ورود تابشهای مزاحم نیز جلوگیری کند. از سوی دیگر این پنجرهها میتوانند با تنظیم مقدار نور ورودی، از گرمای ناخواسته داخل کابین جلوگیری کنند. در کنار این قابلیتها پنجرههای هوشمند میتوانند به یک صفحه نمایش نیز تبدیل شوند. مسافر یا خدمه پرواز میتوانند روی این پنجرهها به مرور اطلاعاتی از جمله شرایط آب و هوایی منطقه، ساعت و تقویم، دادههای پرواز، ایمیل ها یا مرور اینترنت بپردازند.
منابع:
https://www.aerosociety.com/news/singapore-air-show-2020-part-1/
https://www.aerosociety.com/news/singapore-air-show-2020-part-2/
[1] Model Aircraft for Validation and Experimentation of Robust Innovative Controls
[2] blended-wing body
[3] Medium Altitude Long Endurance
[4] SPD-Smart Electronically Dimmable Windows (EDWs)